Начално ограмотяване

Етапи на началното ограмотяване


Подготвителен етап
Този етап може да отнеме между две и четири седмици.
При деца, които не владеят български език, подготвителният етап продължава около три месеца.

Основен етап
Продължителност на етапа - шест месеца.

Подготвителен етап
Основната цел на този етап е създаване на предпоставки за обучение по четене и писане.
 Подготовката за обучението по четене включва създаване на мотивационна основа за четене; запознаване на практическо ниво с текст, изречение, дума, сричка, звук; формиране на начални умения за анализ на изречение, дума, сричка.
Подготовката за писане включва развитие на пространствената ориентация; зрително-двигателна координация; запознаване с елементите на буквите, начините за писането им; ориентиране в графична мрежа.
Похватите, които се използват, са рисуване, оцветяване, повтаряне по пунктир, лабиринти, защриховане и др.
Важен момент е развитието на комуникативно-речевите умения /участие в моделирани речеви ситуации, съставяне на кратки разкази, разказване на приказки и др./.

Основен етап 
През този етап децата се запознават със звуковете и буквите, формират се начални умения за писане на букви, думи, изречения и кратки текстове. Буквите се изучават по определен ред.
 Началното четене започва чрез запознаване с печатните букви. Важен момент при обучението по четене е овладяване на алгоритъм за четене на отворена сричка с ориентация към гласния звук.
При началното писане се формират умения за точно отразяване на звуковия състав на думата с букви, отделно писане на думите, начините за отделяне на изреченията, препис, диктовка и съчиняване.